За децата от SmArt, Рада и Вдъхновението

Да бъдеш вдъхновен е нещо като да поемеш със сърцето си светъл лъч и да го задържиш за малко в себе си… после да го преобразуваш в нещо мило, добро, красиво и да го пуснеш отново да се върне към слънцето.
Може би това е едно от много близките описания на моите срещи с деца и какво се случва в тези моменти…

От 15 юни до 3 юли миналата година /2015/ в Детски Център SmArt /София/ за първи път преподавах испански език по сугестопедичната методика на група дечица на възраст от 8 до 11 години. Това се случи благодарение на доверето и подкрепата на един от най-добрите учители, които познавам – Таня Димитрова, която е и прекрасен човек, и истински приятел. Идеята и на двете ни беша да споделим вярата си в това, че е възмжоно да се учи приятно, спокойно, с наслаждение и усмивки. И разбира се, да го покажем и на децата и на родителите на практика. И така започнахме…

Текстът, който послужи за основа на този първи курс нарекох „Градът на моите мечти“ („La cuidad de mis sueños“). Той е базиран на моята любов и възхищение от гения на Антони Гауди, красотата на Барселона и мечтата ми да живеем в един по-красив свят. Текстът се роди в периода на подготовка на курса и впоследствие децата го приеха много добре. Главните герои са осем /една жена, един мъж, три момиченца и три момченца/… и в този първи курс участваха точно осем дечица, четири момиченца и четири момченца… възхитителнo! Дните минаха неусетно и вълнуващо. Семействата споделяха, че децата са много щастливи от своите занимания и в домовете звучат испански песни, които децата пеят с удоволствие… на изуст, без това да е било изискване… И сега като се видим, веднага се поздравяваме на испански език и си казвaме някакви неща…

Излкючително съм благодарна на малките си ученици за този първи, незабравим курс и за доверието, което ми гласуваха родителите им и моята приятелка и съмишленичка… Това ми помогна да продължа.

Както и историята, и текстът продължиха да се развиват и през учебната година, благодарение на безценната помощ на моята малка ученичка Рада, на която дължа също огромна благодарност. Тя чуваше написаното на фона на класическата музика, очичките й светеха и трудно ме пускаше да си тръгна… Все още е трудно да се разделим след занимания и многократно чувам неща от типа „Оооооо, свършихме ли вече?“, „Защо не можеше цял ден да останеш?“ или „Много ще е хубаво да живееш у нас…“. При следващите ни занимания нямаше търпение да чете, да превежда и да нарежда всички тези думички, фигури, карти, изображения, да говори с гласчето на мишка или куче, да пее и танцува, да рисува и да мечтае… Незабравими мигове на близост и пълно доверие, отдаденост към заниманията ни и непроменимо до днес желание да учи!

Тази година от 29 август до 13 септември отново благодарение на всеотдайната Таня, която прави чудеса за децата, имахме занимания по испански език в Смарт с нова група дечица, тъй-като имаше много желаещи да учат по „този начин“, както те си го наричат. И с нея заедно решихме, че е добре да предложим на децата и родителите след курса да имат редовни срещи с испанския език по време на първия срок. Тенденцията е да направим продължение на курса в началото на втори срок. Сега ги посещавам два пъти в месеца, подържаме нивото, пеем нови песнички, в които неусетно обогатяваме речника и изготвяме проект за града, в който бихме могли да живеем заедно по-спокойно, по-щастливо и много по-красиво.

Плановете ни са да направим продължението на историята, тоест, да добавим втората част както за децата от миналата година, така и за новите от тази година. Текстът на „Градът на моите мечти“ се обогатява с думи и изрази, които въображението на децата рисува. Които те вече усещат и разпознавт още преди да могат да изговорят правилно.

И Рада, и децата от Смарт ми дават беусловно това, което ми е необходимо на мен самата да творя – вяра, обич и вдъхновение!

Всеки един светъл лъч, който задържам за мъничко в себе си дава своята нова игра, картинка, избрана песен, разказана приказка.

Слънчеви деца, благодаря ви от сърце! 🙂

Ирена Младенова
ноември, 2016 година

Вашият коментар