Здравословно

Денислав Тодоров, “Ябълкови клони”, Живопис, 2014

Обичам думата „здравословно“. Тя е от тези, които ми звучат добре. Но в последните няколко години започна да се употребява толкова много, че рискува да загуби дълбокото си значение. Опитайте да кажете 30 или повече пъти един след друг, без пауза, думата и в един момент ще се объркате и зачудите… какво всъщност иска да каже? Правили сме това весело упражнение хиляди пъти като деца… признавам, не с тази дума.

А какво, според мен, иска да каже тази дума? Много е простичко и го открих за себе си преди няколко месеца, а днес да го споделя с приятелка… Може да ви се струва късно… но всеки има своето време да открие смисъла на така наглед простичките неща, които са същностни и важни. И ми се иска да го споделя с вас. А днес за първи път го споделих и с приятелка.

Обичам и тълковния речник. Изобщо обичам речници, защото в тях мили хора с много труд и упоритост са събрали богатството на речта. Та ето какво пише там за:

здравословен – който съдържа условия за добро здраве

Но тази дума е съставена от:

здраве – нормално състояние и развитие на жив организъм

слово – единица на речта, която има свое особено значение, дума, реч; език, говор; ораторска реч, проповед.

Чудно!

​Значи здраве и дума са събрани заедно, за да ни покажат, че условията за доброто здраве, се намират в думите… В тези, които употребяваме, за да назоваваме всичко, което ни заобикаля, което чувстваме, разбираме, харесваме… и т.н. Което от своя страна ме доведе до мисълта, че всяко нещо, назовано с подходящата дума, вече е здравословно. Храна, дейност, място, положение… Може би е ясно, но на теория. На практика ми се струва, че толкова много разделения правят хората на това кое е и кое не е здравословно, че се стига и до спорове, и до разваляне на празници, и до прекъсване на приятелства… До това някой да е определен като „ти си от нашите“, а ти – не си… И моля да ме простите, но най-често това се случва с храната… Вече съществуват хиляди продукти и хиляди препоръки относно „здравословно хранене“. Като добавим и „Колкото хора, толкова вкусове“ и става нещо доста объркващо. Струва ми се невъзможно вече да поканя родата на Коледна Капама и всички да се хранят, благославяйки вкусното блюдо, съпроводено от хубаво червено вино, домашна туршия и за десерт… е какво освен баклава за десерт… да не забравя и баницата с късмети, със сирене, с яйца и с много масло…

Но да се върна към смисъла на думата „здравословно“. Ще си позволя да цитирам майка ми, която навярно цитира друг… но това е без значение. Та тя понякога казва „Не е важно какво влиза в устата, а какво излиза от нея.“ А от нея излизат думи. И то какви?! Тук дори не включвам тези, които се ширят в публичното пространство… Мъдро… Какво излиза от устите ни ежеминутно… Не обръщаме ли повече от необходимото внимание на това, с какво се храним, отколкото на това, какви думи използваме?! И настроението и чувството, което влагаме в тях. Дори толкова вкусната дума шоколад вече се използва повече с чувство на вина, малко гняв, отричане, въпреки че етимологично е свързана с богинята на фертилността у жената и с плодородието… Никого не упреквам, просто обръщам внимание на себе си…

И когато в дъждовна есенна сутрин като тази, на вратата на жилището ми се появи лъчезарното лице на приятелка, носеща едно топло капучино, куп вкусни банички и сладки, забързана и имаща време да каже само:

– Обичам те! Изглеждаш много добре! – (а аз си знам какво преживявам в момента и че не изглеждам чак толкова добре, но това са дребни детайли) – и продължи чуруликайки – Нищо от това, което ти нося не е здравословно! – И напъха в ръцете ми всичко това, хуквайки по задачи… нямаше как да не я попитам:

– А всъщност замисляла ли си се какво означава думата „здравословно“? Съставена е от здраве и слово

И тя на свой ред добави:

– Да, всъщност не е „здравохраня“…

​И хукна по задачи…

А аз благослових всичко това, което тя донесе с думи на обич и повярвайте ми, вече съм много по-добре… И по-здрава!

Благодаря ти М.В.

П.С. Това „Обичам те“ прави и печените киселици здравословни…

Ирена Младенова
ноември, 2015 година

Вашият коментар